e-Devlet ile vergi borcu sorgulama nasıl yapılır?

Devlet tarafından verilen hizmetlerin vatandaşlara elektronik ortamda sunulmasına imkan sağlayan e-Devlet Kapısı, özellikle pandemi döneminde insan temasını minimum düzeye indirmede büyük rol oynadı. Gün geçtikçe yeni hizmetleri bünyesine katan ve vatandaşlara güvenli ve kesintisiz olarak tek noktadan hitap eden platform, bundan 14 yıl önce 2008 yılında hizmete açıldı.

e-Devlet ile vergi sorgulama işlemi

e-Devlet üzerinde en çok kullanılan hizmetlerden biri de vergi borcu sorgulama diyebiliriz. Vatandaşlar, kendilerine verilen şifre ile sisteme giriş yapmaları durumunda sadece birkaç adımda vergi borçlarını kolaylıkla öğrenebilme imkanına sahip.

Vergi borcu sorgulama işlemi için iki yöntem bulunuyor. Vatandaşlar dilerse, Gelir İdaresi Başkanlığı‘nın resmi web sitesine giderek veya e-Devlet Kapısını tercih ederek işlemi gerçekleştirebiliyor. e-Devlet ile vergi sorgulama için gereken adımlar ise şöyle;

Adım 1: Buradan e-Devlet web sayfasına gidin.


Vergi borcu sorgulama

Adım 2: Sağ üst köşede yer alan ”Giriş Yap” butonuna tıklayın. Ardından T.C Kimlik No ve e-Devlet şifrenizle sisteme güvenli bir şekilde giriş yapın.


Vergi borcu sorgulama

Adım 3: Karşınıza bazı hizmetlerin ve arama sekmesinin olduğu bir sayfa çıkacaktır. Arama kısmına Vergi Borcu Sorgulama yazarak karşınıza çıkan ilk seçeneğe tıklayın.

Adım 4: e-Devlet üzerinden Gelir İdare Başkanlığı‘nın Vergi Borcu Sorgulama hizmetine giriş yaptınız. Buradan sürekli ve süreksiz yükümlülüklerden kaynaklanan ve süresinde ödenmediği için vadesi geçmiş olan ya da tahakkuk ettiği halde vadesi gelmemiş olan vergi borcu bulunup bulunmadığına dair mükellef bazlı bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Toplam Borçlar ve Güncel Borçlar seçeneklerine tıklayarak vergi borcunuzun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Bunun dışında vatandaşların e-Devlet üzerinden alabilecekleri hizmet türleri ise şöyle;

  • Sorgulama Hizmetleri
  • Başvuru Hizmetleri
  • Bütünleşik Hizmetler (Birden fazla kurumun hizmetleri birleştirilerek oluşturulan hizmetler)
  • Belge Üretme Hizmetleri
  • Ödeme Hizmetleri
  • Bilgilendirme Hizmetleri
  • Ödeme Hizmetleri
  • Abonelik Hizmetleri

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? e-Devlet Kapısı‘nın sunduğu hizmetlerle ilgili görüşleriniz nedir? Yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Yorum yapın