Dünya Benzeri Gezegen, 10 Yıl İçinde Keşfedilebilir

Evrenin sadece gözlemleyebildiğimiz bölümünde bile trilyonlarca gezegen bulunurken, bilim insanları halen Dünya gibi yaşanılabilir bir gezegen keşfedemedi. Yaşanılabilir bir gezegen için bazı büyük adaylar mevcut olsa da günümüz teknolojisi, bu gezegenleri detaylıca incelememize pek de izin vermiyor.

Japonya’daki Ulusal Astronomik Gözlemevi’nden Masahiro Ikoma ve Tadahiro Kimura’nın yaptığı bir araştırma, yaşanılabilir gezegen keşfi hakkında insanlığı umutlandırdı. Nature Astronomy’de yayımlanan araştırma, olası yaşanılabilir gezegenlerin nerede ve ne zaman bulunabileceğini ortaya koydu.

Sadece ‘su ve kaya’ şartı koşulmamalı:

Bilim insanlarına göre Dünya gibi üzerinde yaşayabileceğimiz bir gezegen bulabilmek için, özellikle ‘kırmızı cüce’ kategorisine giren yıldız sistemlerine göz atmamız gerekiyor. Ayrıca bu gezegenler, genel kanının aksine sadece sıvı halde suya ve kayalı bir yüzeye sahip olmamalı.

Araştırmaya göre yaşanılabilir bir gezegen, sadece su ve üstünde yaşayabilecek bir kara parçasının dışında okyanuslara, kıtalara ve elbette bu ikisinin birleşimiyle oluşan kıyılara yer vermeli. Zira Dünya’yı yaşanabilir kılan şey de sadece su değil. Okyanuslar ve kıtalar da karbon döngüsündeki hayati roller oynuyor. Böylelikle sıvı su ve yaşam için gerekli iklim şartları oluşabiliyor.

Keşif, önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleşebilir:

Yaşanılabilir bir gezegen keşfi büyük bir heyecanla beklenirken, bilim insanları şartlarına uyan bu keşfin özellikle 2018’de fırlatılan TESS ve 2026’da fırlatılacak PLATO uzay araçları sayesinde önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleşeceğini paylaştı. Yaşanılabilir gezegenlerin üzerinde yaşam olup olmadığı da elbette ayrı bir merak konusu olacak.

Yorum yapın